Vinaixa

Visites d’interès

Marge del Bessó

El marge del Bessó és una construcció monumental de pedra que va crear una àmplia parcel·la plana. Va ser construït del 1921 al 1927 pels tres germans de Cal Blanco. Té una longitud de 128 metres, una alçada que arriba fins als 4 metres i una superfície total de mur d’uns 400 m2. El marge és de tipus escalonat i els carreus tenen un gruix i una forma similars.

Carrer del Forn

El carrer del Forn és el carrer que va des de l’església fins al portal del Forn, que és un dels quatre portals que antigament tancaven el poble. En una de les cases d’aquest carrer hi ha un molí del segle XIX. Avui dia és el carrer més ben decorat del poble, fet que l’ha portat a guanyar el premi al millor carrer del concurs “les Garrigues en flor” l’any 2021.

Església de Sant Joan Baptista

Construïda l'any 1301, que és d'estil romànic amb fortes influències cistercenques. Té planta rectangular amb una sola nau i amb àbsis amb semicercle, coberta amb volta apuntada, reforçada per arcs torals sense contraforts exteriors i sense decoració de cap mena. Conserva encara algunes pintures romàniques, datades en l'època de construcció de l'església. Cal assenyalar que el dia 13 de juny de 1980 l'església de Vinaixa fou declarada monument historico-artístic pel Ministeri de Cultura.

Cal Tarragó

El Castell de Vinaixa, també denominat Cal Tarragó, situat al carrer del Calvari, davant de la plaça del Mil·lenari, és un antic guistan
àrab (segle VIII) amb honors de castell, al voltant del qual s'ordenà el poblat conegut com Beni-Aixa, del qual pren el nom l'actual municipi de Vinaixa. Actualment és de propietat particular.

La Casa de Poblet

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, és un edifici administratiu dels segles XIV-XVI, amb afegits d’època renaixentista. És un gran casal estructurat en planta baixa i primer pis. L’entrada és un gran arc de mig punt amb dovelles escairades deixades a la vista. A la clau hi ha gravat un calze, l’escut heràldic de l’abat Copons de Poblet. Hi ha tres arcades gòtiques a l’interior de l’habitatge. Durant molts segles fou el lloc on s’hi cobraven els delmes del monestir. Recentment, s'ha restaurat i rehabilitat tornant a l'estat original del segle XIX.

Ermita de Sant Bonifaci

Situada a uns 7 quilòmetres del nucli urbà, al qual Vinaixa professa una gran devoció des de fa molt temps. Tot i que sembla que al segle XIV l'ermita ja estava construïda, aquesta no posseí la relíquia del sant fins al 13 de maig de 1682.

© Consell Comarcal de les Garrigues