L’Espluga Calba

Informació general

L'Espluga Calba

Se situa al fons de les valls de Matallonga i de Cortals. En aquest territori tan accidentat, assentat sobre diverses coves cobertes per lloses de pedra que actualment s’utilitzen com a cellers per la seva bona temperatura, hi viuen 375 habitants.

Al bell mig del poble hi ha el majestuós castell de pedra, del segle XIII, on es pot visitar l’Aula Magna, antic punt de trobada de l’orde de Sant Joan de Jerusalem; abans d’entrar-hi es pot admirar un fresc que representa la donació de la primera Carta de Població de l’Espluga Calba. Al Pati d’Armes podem veure una gran pica de pedra que es feia servir per guardar l’oli; també hi ha la sala de l’Orde de Malta, una sala d’exposicions i un museu de la pagesia.

Al Castell s’hi fan visites guiades.

L’església parroquial, del segle XVIII, va ser edificada al mateix lloc on hi va haver l’anterior, si bé calgué utilitzar la meitat del cementiri, que era al costat, una part de l’antiga abadia, la casa de la vila i altres de particulars.

A la façana principal de l’església hi ha una imatge de la Immaculada Concepció, patrona de la vila. Als laterals hi trobem el sol i la lluna.

L’any 1991, l’artista Josep Minguell va dur a terme la restauració de les pintures que l’any 1954 pintà el seu pare, Jaume Minguell, i la realització d’uns impressionats frescos a la capella del Santíssim.

© Consell Comarcal de les Garrigues