Castelldans

Informació general

Castelldans

Amb 958 habitants i una extensió de 65 km2, cultiva principalment ametllers i olivers al secà I fruiters a la part del regadiu.

Conserva les ruïnes del Castell i del mosaic de Codines. En el Liber feudorum maior, l’any 1033 apareix el castell d’aquesta vila amb el nom de Castrum Assinos, d’on deriva l’actual nom de Castelldans.

El paviment d’una de les zones interiors de l’antic castell del poble fou descobert fa pocs anys. Aquest castell, del qual només queden el cimal pelat de vegetació i restes dels seus fonaments, constituí un punt important a l’època islàmica, un lloc defensiu de primer ordre de la Conquesta cristiana.

A l’Església de la Mare de Déu de l’Assumpció, de façana renaixentista i campanar de torre quadrada, s’hi conserva en el seu interior una imatge de pedra policromada de la Mare de Déu amb el nen del segle XV, la qual antigament havia presidit un antic retaule gòtic amb escenes de la vida de Maria.

A l’accés de la rectoria s’hi pot apreciar l’escut dels monjos cartoixos de Scala Dei, dels quals encara queden motius a l’antic carrer dels Frares, on en algunes façanes de les cases tenen les dates de construcció, totes de la primera meitat del segle XVII. A l’altre costat de carrer hi ha encara les arcades, restes de l’antic celler cenobial cartoixà.

L’any 1954 els joves de l’acció catòlica de Castelldans juntament amb el mossèn i la col·laboració de tot el poble van emprendre la construcció d’una ermita dedicada a la Mare de Déu de Montserrat per tal de commemorar l’any sant marià.

En el terreny del voltant s’hi plantaren pins, s’hi feren taules i focs per tal que els visitants del lloc poguessin trobar un lloc adient per fer-hi un dinar o berenar.

Entre Melons i Bessons hi ha un espai de gran valor natural (15, 05 km2). Castelldans supera les 3.000 ha de caça.

El municipi disposa d’unes piscines municipals descobertes.

© Consell Comarcal de les Garrigues