Les Borges Blanques

Visites d’interès

Cal Gineret

L'antic molí de Cal Gineret és un Centre d'Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil, que s'ha museïtzat i on s'ha incorporat un equipament audiovisual permanent per viure una experiència immersiva utilitzant les noves tecnologies mapping, blending i warping, que recrea la història en primera persona d'una parella que vivia a les Borges l'any 1938 i reprodueix un efecte d'immersió.
El Molí de Cal Gineret és un dels 60 que existien antigament a les Borges Blanques, datat a finals del segle XIX. Havia estat un dels refugis antiaeri dels quals disposava la població per amagar-se dels bombardejos durant la Guerra Civil i en el qual cabien aproximadament unes cent persones.
Cal Gineret és un molí que conserva en la seva contrucció, els baixos i els cups de l'oli que són visitables i en el que s'ha deixat al descobert ls voltes de canó existents.

C. la Font
Visites a concertar al telèfon de l'ajuntament 973 142 850.

Passeig del Terrall

Al cor de la ciutat, és un dels indrets més bells de les Borges Blanques, on hi ha dues basses amb cignes, ànecs, oques i un gran jardí amb diversitat de plantes i arbres. Dins del recinte hi ha també una premsa d'oli antiga (s. XVII) i un monòlit dedicat al pagès de les Garrigues, un monument a la sardana, un monument a les víctimes de Mauthausen i un altre a Francesc Macià.

Plaça de l’1 d’Octubre

Amb àmplies porxades i alguns casals notables amb elements renaixentistes.

Església Parroquial de l’Assumpció

És un temple neoclàssic, del qual podem destacar el campanar.

Capelleta

A la població, al carrer hospital trobem la capella barroca de 1743.

Ermita de Sant Salvador

Situada a 3 km de les Borges, és un edifici humil de transició del romànic al gòtic, d'una sola nau acabada en una capçalera rectangular. A l'interior hi ha dos frescs, un de dedicat als camperols garriguencs.

Ermita de Sant Cristòfol

A 2 km. trobem la Font Vella, al costat de l'Ermita de Sant Cristòfol, envoltada d'arbres, que acull un berenador d'excursionistes i un terreny d'acampada.

Espai Macià

L’Espai Macià és el nou centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià ubicat a les Borges Blanques. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a aquest personatge. Aquest centre es va obrir el 14 d'abril de 2011 coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana. També s’organitzen activitats puntuals, conferències, debats i actes. El visitant podrà conèixer la comarca de les Garrigues, el vincle de Francesc Macià amb aquesta comarca, la seva gent i els seus productes de qualitat.

Horari: de dimarts de les 11 h a les 13 h, dimecres i dijous de les 17 h a les 20 h, divendres de les 11 h a les 13 h i de les 17 h a les 20 h i dissabtes de les 10h a les 14h i de 17h a 20h. Diumenges i festius de 10 h a 14 h.

Plaça Ramon Arques, 5
Les Borges Blanques
Tel. 973 14 08 74
www.espaimacia.cat

Museu de Cal Pauet

Museu que recrea el paisatge de la infantesa i fa reviure la vida col·legial dels anys 50 i 60, els jocs de carrer, els llibres d'estudi, el cinema, els tebeos, els estris de les cases, les joguines...

C. Vila de Carlet  (passatge entre el carrer Nou i el carrer Marquès d'Olivart)
Horari: Diumenges de les 11 h a les 13.30 h.
Pel que fa a grups pot ser qualsevol dia prèvia formalització reserva per telèfon o correu electrònic.
Preu: 2 euros els diumenges i 3 euros els demés dies.
Tel. 619 972 250
museucalpauet@gmail.com

Museu d’Arqueologia

Aixopluga en la seva totalitat materials provinents de diversos jaciments de la comarca i abasta un ampli espectre, des del neolític fins a l'època alta imperial romana.
C. del Carme, 21 (2n pis de l'Ajuntament) -973 142 850
Visites concertades - Gratuït

© Consell Comarcal de les Garrigues