Les Borges Blanques

Visites d’interès

Cal Gineret

L'antic molí de Cal Gineret és un Centre d'Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil, que s'ha museïtzat i on s'ha incorporat un equipament audiovisual permanent per viure una experiència immersiva utilitzant les noves tecnologies mapping, blending i warping, que recrea la història en primera persona d'una parella que vivia a les Borges l'any 1938 i reprodueix un efecte d'immersió.
El Molí de Cal Gineret és un dels 60 que existien antigament a les Borges Blanques, datat a finals del segle XIX. Havia estat un dels refugis antiaeri dels quals disposava la població per amagar-se dels bombardejos durant la Guerra Civil i en el qual cabien aproximadament unes cent persones.
Cal Gineret és un molí que conserva en la seva contrucció, els baixos i els cups de l'oli que són visitables i en el que s'ha deixat al descobert ls voltes de canó existents.

C. la Font
Visites a concertar al telèfon de l'ajuntament 973 142 850.

Ermita de Sant Salvador

Situada a 3 km de les Borges, és un edifici humil de transició del romànic al gòtic, d'una sola nau acabada en una capçalera rectangular. A l'interior hi ha dos frescs, un de dedicat als camperols garriguencs.

Ermita de Sant Cristòfol

A 2 km. trobem la Font Vella, al costat de l'Ermita de Sant Cristòfol, envoltada d'arbres, que acull un berenador d'excursionistes i un terreny d'acampada.

Passeig del Terrall

Al cor de la ciutat, és un dels indrets més bells de les Borges Blanques, on hi ha dues basses amb cignes, ànecs, oques i un gran jardí amb diversitat de plantes i arbres. Dins del recinte hi ha també una premsa d'oli antiga (s. XVII) i un monòlit dedicat al pagès de les Garrigues, un monument a la sardana, un monument a les víctimes de Mauthausen i un altre a Francesc Macià.

Plaça de l’1 d’Octubre

Amb àmplies porxades i alguns casals notables amb elements renaixentistes.

Església Parroquial de l’Assumpció

És un temple neoclàssic, del qual podem destacar el campanar.

Capelleta

A la població, al carrer hospital trobem la capella barroca de 1743.

Museu d’Arqueologia

Aixopluga en la seva totalitat materials provinents de diversos jaciments de la comarca i abasta un ampli espectre, des del neolític fins a l'època alta imperial romana.
C. del Carme, 21 (2n pis de l'Ajuntament) -973 142 850
Visites concertades - Gratuït

Espai Macià

L’Espai Macià és el nou centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià ubicat a les Borges Blanques. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a aquest personatge. Aquest centre es va obrir el 14 d'abril de 2011 coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana. També s’organitzen activitats puntuals, conferències, debats i actes. El visitant podrà conèixer la comarca de les Garrigues, el vincle de Francesc Macià amb aquesta comarca, la seva gent i els seus productes de qualitat.

Horari: de dimarts de les 11 h a les 13 h, dimecres i dijous de les 17 h a les 20 h, divendres de les 11 h a les 13 h i de les 17 h a les 20 h i dissabtes de les 10h a les 14h i de 17h a 20h. Diumenges i festius de 10 h a 14 h.

Plaça Ramon Arques, 5
Les Borges Blanques
Tel. 973 14 08 74
www.espaimacia.cat

Museu de Cal Pauet

Museu que recrea el paisatge de la infantesa i fa reviure la vida col·legial dels anys 50 i 60, els jocs de carrer, els llibres d'estudi, el cinema, els tebeos, els estris de les cases, les joguines...

C. Vila de Carlet  (passatge entre el carrer Nou i el carrer Marquès d'Olivart)
Horari: Diumenges de les 11 h a les 13.30 h.
Pel que fa a grups pot ser qualsevol dia prèvia formalització reserva per telèfon o correu electrònic.
Preu: 2 euros els diumenges i 3 euros els demés dies.
Tel. 619 972 250
museucalpauet@gmail.com

© Consell Comarcal de les Garrigues