Castelldans

Visites d’interès

Església de la Mare de Déu de l’Assumpció

De façana neoclàssica i campanar de torre quadrada, s'hi conserva en el seu interior una imatge de pedra policromada de la Mare de Déu amb el nen del segle XV, la qual antigament havia presidit un antic retaule gòtic amb escenes de la vida de Maria.

Escuts dels monjos cartoxans

A l'accés de la rectoria s'hi pot apreciar l'escut dels monjos cartoixans de Scala Dei, dels quals encara queden motius a l'antic carrer dels Frares, on en algunes façanes de les cases tenen les dates de construcció, totes de la primera meitat del segle XVII. A l'altre costat de carrer hi ha encara les arcades, restes de l'antic celler cenobial cartoixà.

Ermita de la Mare de Déu de Montserrat

L'any 1954 els joves de l'acció catòlica de Castelldans juntament amb el mossèn i la col·laboració de tot el poble van emprendre la construcció d'una ermita dedicada a la Mare de Déu de Montserrat per tal de commemorar l'any sant marià. En el terreny del voltant s'hi plantaren pins, s'hi feren taules i focs per tal que els visitants del lloc poguessin trobar un lloc adient per fer-hi un dinar o berenar.

Ruïnes del Castell

Conserva les ruïnes del Castell-mosaic de Codines. En el Liber feudorum maior, l'any 1033 apareix el castell d'aquesta vila amb el nom de Castrum Assinos, d'on deriva l'actual nom de Castelldans. El paviment d'una de les zones interiors de l'antic castell del poble fou descobert fa pocs anys. Aquest castell, del qual només queden el cimal pelat de vegetació i restes dels seus fonaments, constituí un punt important a l'època romana, un lloc defensiu de primer ordre de la Conquesta cristiana.

Mas de Melons

Espai natural de caràcter agrícola i ramader amb una configuració paisatgística singular per causa del seu relleu irregular i la presència de nombroses taques de vegetació natural. Conté una excepcional singularitat florística i faunística i és el millor exemple de paisatge estèpic del país.

Es pot visitar el centre d’interpretació de la reserva natural al Mas de Melons que acull una exposició permanent sobre els valors naturals, la biodiversitat i el tipus d’aprofitament agrícola que al llarg dels temps ha permès forjar aquest territori.
Horari del centre d’interpretació: dissabtes, diumenges i festius de les 9 a les 14 h.
 
Accés: per la carretera de Castelldans a Aspa
Per a concertar visites: 647 90 90 53 Contacte: Subdirecció de la Biodiversitat. Departament de Territori i Sostenibilitat. Tel. 935 674 200 / secans.tes@gencat.cat     

Museu de l’Oli i el Món Rural

Està situat en un antic molí d'oli. Guarda totes les eines, instruments i estris relacionats amb el conreu i la indústria de l'olivera i l'oli, respectivament. També s'hi exposen altres col·leccions d'eines i estris de treball que des de temps antic han estat emprades per la pagesia de les Garrigues.
C. de l'Empit, 9 - Tel. 973 120 022
Visites a concertar.

© Consell Comarcal de les Garrigues