La Pobla de Cérvoles

Informació general

La Pobla de Cérvoles

És un poble de muntanya situat al peu de la serra de la Llena. Aquesta serra, d’una llargària de 15 km, té una alçada que oscil·la entre els 900 m i els 1025 m.

El municipi de la Pobla té una extensió de 6.221 ha i hi resideixen 206 habitants amb tendència a créixer, per bé que la seva població es dobla durant els mesos d’estiu.

L’església fou bastida el 1728 sobre les restes d’una església romànica. En el seu interior, en el cambril, hi ha la Mare de Déu de la Jonquera. Aquesta verge trobada és la patrona de la Pobla. A l’església s’hi pot admirar un orgue barroc (construït per Anton Cases vers el 1752) d’exquisida policromia, totalment restaurat per Wilfried Praet. A l’estiu, i formant part del Cicle de Concerts dels Orgues de Catalunya, s’hi duen a terme concerts a càrrec de prestigiosos organistes; durant l’any acompanya els cants litúrgics. També es poden veure les pintures murals avanguardistes a l’altar major, de l’any 2000, atrevida obra mural del pintor lleidatà de reconegut prestigi Víctor P. Pallarès, en el lloc on hi hagué un magnífic retaule barroc, malauradament destruït.

L’Ermita de Sant Miquel fou construïda el 1610. Acollí la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera fins al seu posterior trasllat a l’església parroquial. Fou llavors quan la capella passà a donar culte a sant Miquel Arcàngel i des de llavors va presidir l’ermita el retaule gòtic de sant Miquel, obra de Bernat Martorell, el qual retaule hi restà fins que a principis del segle XX fou traslladat a Tarragona per a la seva restauració i actualment es troba a la Catedral de Tarragona.

Actualment a l’ermita de Sant Miquel se’n pot veure una reproducció feta pel pintor Salvador Jané.

Cal visitar l’antic Molí de la Societat (1870), on hi ha les dependències del modern Ajuntament i l’Ecomuseu de l’Oli.

A l’Ecomuseu hi ha uns plafons on s’explica la història de l’olivera, els aspectes del seu conreu, el procés d’obtenció de l’oli, els estris relacionats, etc. També hi trobem els dos elements més significatius: la mola i la premsa; la premsa, de 12 m de llargària (coneguda com a premsa de lliura, de biga o seixantè), és una mostra d’una de les quatre premses que hi havia quan el molí estava en actiu.

Davant l’edifici hi ha un monument erigit en memòria de Josep Espasa i Anguera (la Pobla de Cérvoles 1840-Barcelona 1911), fill distingit d’aquest poble i fundador de l’Enciclopèdia Espasa.

A 3 km hi ha l’Arborètum de les Garrigues Dr. Barberà, parc botànic en fase d’expansió.

© Consell Comarcal de les Garrigues