Les Borges Blanques

Informació general

Les Borges Blanques

Capital de la comarca, amb 6.000 habitants, se situa entre la plana central de la depressió catalana i els primers contraforts prelitorals. La ciutat es troba a 334 m d’altitud i el municipi té una extensió de 61,90 km2, distribuïts entre un 16% de regadiu i un 84% de secà.

És interessant la plaça de la Constitució, amb àmplies porxades i alguns casals notables amb elements renaixentistes.

L’actual Església Parroquial de l’Assumpció és un temple neoclàssic, del qual podem destacar el campanar. A la població trobem la capella barroca de 1743.

Un dels indrets més bells de les Borges Blanques és el passeig del Terrall, al cor de la ciutat, on hi ha dues basses amb cignes, ànecs, oques i un gran jardí amb diversitat de plantes i arbres. Dins del recinte hi ha també una premsa d’oli antiga (s. XVII) i un monòlit dedicat al pagès de les Garrigues, un monument a la sardana, un monument a les víctimes de Mauthausen i un altre al que va ser alcalde Josep Arrufat Giné.

L’Ermita de Sant Salvador, situada a 3,4 km de les Borges en direcció a Cervià, és un edifici humil de transició del romànic al gòtic, d’una sola nau acabada en una capçalera rectangular. A l’interior hi ha dos frescs, un de dedicat als camperols garriguencs.

A 2 km. trobem la Font Vella, al costat de l’Ermita de Sant Cristòfol, envoltada d’arbres, que acull un berenador d’excursionistes i un terreny d’acampada.

Al terme municipal destaquem també el jaciment i balma de les Roques Guàrdies (directament relacionada amb la Cova dels Moros del Cogul i la Cova de la Vall Major de l’Albi).

© Consell Comarcal de les Garrigues