L’Albi

Informació general

L'Albi

Amb 803 habitants, el terme municipal de l’Albi es troba al sud de les Garrigues i té una extensió de 32.96 km2.

La vila és situada al peu de les restes del castell d’origen medieval (s. XII). Fou engrandit i reformat a finals del segle XV. Convertit en palau renaixentista, ocupa un turó dels afores del poble. Al nucli residencial, es pot veure un portal de mig punt amb arc rebaixat, cobert per una volta de motllures encreuades simples, en la clau de la qual figuren diversos escuts, un d’aquests amb un lleó rampant i un altre en forma de llosange.

L’Església Parroquial de Santa Maria data del segle XVIII, és d’estil renaixentista i té la façana barroca. Consta de tres naus i d’un campanar de 34 m. A dins hi ha una cripta dels barons de l’Albi.

L’Ermita, dedicada als sants metges Cosme i Damià, data del segle XVI i fou restaurada l’any 1909. És d’una sola nau i a l’interior s’hi guarden unes pintures dels sants Abdon i Senen i de sant Antoni de Pàdua.

Al nucli antic de la població s’hi conserven la plaça i el carrer Major, amb els porxos i les cases de pedra i el Call, antic barri jueu, al qual s’accedeix des del carrer Major a través d’un arc gòtic (s. XIV).

També la vila conserva notables edificis com l’Ajuntament, la cooperativa del camp (obra de Cèsar Martinell), l’arc rodó del carrer del Forn i vestigis de l’antiga muralla.

Al terme municipal hi ha dos conjunts de pintures rupestres, el de la Vall de la Coma i el de la Balma dels Punts, que es poden visitar a hores concertades, es troben a uns 5 km de la població i estan declarats bé d’Interès cultural del patrimoni històric.

També es pot gaudir d’indrets naturals plens de frescor, com la Font de la Teula i la Cova del Cintet.

© Consell Comarcal de les Garrigues