Juncosa

Informació general

Juncosa

El terme de Juncosa té una extensió de 7.650 ha i una població que supera els 418 habitants .

El nom de Juncosa li ve donat perquè, en el seu inici, el lloc on avui està enclavat el poble era un turó envoltat de joncs (del llatí juncus).

Dins del nucli urbà podem visitar la plaça del Mig del Món, presidint el barri del Castell, on hi ha enclavada la pedra que escenifica de la dita popular que Juncosa és al mig del món, ja que, com demostra el clotet que hi ha en el tros de carrer que hi ha davall del porxo de la plaça de l’Església, Déu va clavar-hi la punta del compàs per dibuixar el món.

No podem oblidar la visita a l’Església Parroquial de la Nativitat de Nostra Senyora, (construïda entre els segles XVIII i XIX i recentment restaurada), amb façana i torre d’estil neoclàssic i un interior barroc de tres naus. Si està tancada, podeu demanar la clau al mossèn trucant a la porta de la rectoria, que és al costat de l’Església.

El retaule és una rèplica de l’original i les pintures evangelistes de la cúpula daten de la restauració de 1992.

També estaria bé fer un cop d’ull als porxos (coneguts popularment pels perxis), que van ser les portes d’accés a la fortificació del segle XIX i que avui són coneguts com el barri del Castell; un mira a la façana de l’Església Parroquial i l’altre és a uns 50 metres i a l’esquena d’aquest, tot presidint els quatre cantons.

Fora del nucli urbà i a un quilòmetre aproximadament, davall d’una roca, hi ha l’Ermita de Sant Joan, on era costum dur-hi en processó Sant Isidre (patró del poble) per la Festa Major de Maig, perquè els dos sants parlessin i fessin els possibles perquè l’aigua caigués del cel per regar les terres resseques del terme; també era costum de demanar-li a sant Joan que intercedís perquè es curessin les malalties, sobretot les de les cames i els braços fent l’ofrena en cera de la part del cos que s’havia de curar. La dita popular diu que l’aigua que goteja de la roquera i que va a la pila de pedra és bona per curar les malalties dels ulls.

I continuant fora del nucli urbà, es poden visitar les restes del Castell de Vall de Reig, que es troba a la serralada que du el seu nom, o apropar-se a la Sisquella, on hi ha un arc apuntat que data del segle XII, així com les restes del Santuari de la Mare de Déu de la Sisquella. Per arrodonir la visita pel terme, estaria bé de fer una ruta per les més de 30 cabanes de volta i els diferents aljubs de pedra, i la particular orografia del terme.

© Consell Comarcal de les Garrigues