Fulleda

Informació general

Fulleda

Els ceps, l’ametller i l’olivera, seguits pels cereals són els principals conreus dintre de l’activitat econòmica agrícola dels habitants de Fulleda.

Amb 87 habitants, disposa d’un nucli urbà a l’entorn de la Torre, antiga fortalesa del municipi.

Caracteritzat pels carrers estrets que aboquen a la plaça i les cases i els cellers de pedra, el poble de Fulleda acull l’Església Parroquial de Santa Maria, que és un temple d’estil romànic, de planta rectangular amb una sola nau coberta amb volta apuntada i plantada sobre una cornisa de línies simples i campanar d’espardenya, sòbria i sense decoració de cap mena. És una església rural notòriament influïda per l’art cistercenc i caldria situar-la entre les mostres de perduració tardana del que es designa com l’estil oficial del segle XII, en un moment en què ja havien entrat en l’arquitectura religiosa de Catalunya les formes ogivals. L’influx cistercenc és ben notori a les restes de l’antiga portalada i a la nau.

A més, Fulleda acull un monument a Agustina Saragossa i Domènech, en record a l’heroïna de la guerra de la independència coneguda amb el nom d’Agustina d’Aragó, la qual, encara que nascuda a Barcelona, es pot considerar com si fos de Fulleda perquè els seus pares, els seus avantpassats i set dels seus germans nasqueren a Fulleda.

L’any 1986, amb motiu del segon centenari del seu naixement, el poble de Fulleda li dedicà aquest monument.

© Consell Comarcal de les Garrigues