Arbeca

Visites d’interès

Col·lecció “Temps de Guerra”

Visita guiada el primer i tercer dissabte de cada mes, la visita començarà a les 10.30 h, i cal reservar plaça prèviament a l'oficina de turisme.

El guia recollirà els visitants a l'oficina de turisme-agrobotiga i us dirigirà directament al lloc on es troba la col·lecció. La visita tindrà una durada d'una hora i mitja. Màxim 20 persones.

Oficina de Turisme: Tel. 973 160 182

Ermita de Santa Caterina

Situada sobre un turó a migdia de la vila. Les restes que es conserven són una part dels murs, fets amb carreus irregulars units amb morter. En un d'ell s'obre una porta ben treballada amb llindar del 1747. Sembla que amaga part d'un anterior portal apuntat. De tot el conjunt, però, només en conservem unes poques restes, la porta ja comentada, una cisterna i els peus de pedra on es posava la creu durant el via crucis

Museu Molí d’Oli de l’Argilés

Està situat al bell mig del poble i és un molí que s'ha pogut recuperar pràcticament tot sencer. Es troba en un recinte no gaire gran, però amb unes moles de pedra que impressionen. Possiblement és de principis de segle XIX, i les premses hidràuliques que s'hi afegiren són dels anys vint de la centúria passada. El molí deixà de funcionar després de la Guerra Civil.
Visites: trucar al telèfon 973 160 00 00 (Oficina de Turisme) - Tel. 973 16 00 08 (Ajuntament)

Restes del Castell

Al cim del turó s'hi troben les restes de l'antic i poderós Castell dels Ducs de Cardona, que té el seu origen en una fortalesa àrab conquerida cap a la meitat del segle XII. La població s'anà construint arrecerant-se al seu entorn.
Al segle XVIII la propietat del castell és a mans del duc de Medinaceli. Ja al segle XX, al bell mig del recinte historicartístic, format per les restes de muralla del castell i part d'una de les seves torres, s'hi construí el cololegi i el seu entorn s'ha cobert de vegetació.
Visites guiades al casc antic i al Castell els diumenges i festius a les 10 h. Punt de trobada a l'oficina de turisme d'Arbeca
Preu: 5 euros i 2 euros per a grups. Telèfons d'informació: 973 16 00 08 (Ajuntament) i 973 16 01 82 (agrobotiga-oficina de turisme).

Església Parroquial de Sant Jaume

Construïda durant el segle XVII i consagrada l'any 1686, que té una planta de creu llatina de belles i grans proporcions. Als carrers i places que l'envolten hi ha porxos, façanes de pedra i escuts heràldics, i racons poètics de regust medieval, com la cruïlla porxada de la plaça de l'Església amb el carrer de Sant Feliu, o bé els porxos de l'Esparter i del Duc de la plaça Major.

Capella de Sant Miquel de les Borgetes

A 4 km de la vila s'aixeca, dalt d'un petit turó, la Capella de Sant Miquel, antiga església del desaparegut poblat de les Borgetes de Salena. És una capella romànica, de planta rectangular, d'una sola nau, protegida per tres contraforts majestuosos i il·luminats dèbilment per una original i artística finestra en forma d'espitllera. Els darrers anys s'hi han fet obres de condicionament i ha esdevingut un paratge molt atraient per passar-hi un dia d'esbarjo.

Font de la Juliana

A 2 km en direcció a Juneda trobem una surgència natural d'aigua excavada en el substrat argilós basal que brolla lateralment i de forma ininterrompuda. L'estructura, construïda entre els segles XV i XVI, consta d'una cambra coberta amb una esplèndida volta de pedra que, a més de mantenir-la neta, redueix l'evaporació i n'assegura el seu emmagatzematge. Aquesta font aljub d'obra civil és el reflex d'un temps en què l'aigua era un recurs escàs i la seva provisió obligava a esmerçar grans esforços per garantir-ne l'abastament. L'obra de picapedrer és molt acurada. Les obres de drenatge han permès recuperar-la i garantir-ne la conservació.

Els Vilars

Una particularitat que distingeix els Vilars de molts poblats contemporanis és l'emplaçament en un lloc planer, prescindint així de qualsevol defensa enlairada; aquest fet és explicable per una intensa explotació agrària del terreny immediat. Aquest jaciment mostra un dels més interessants sistemes de defensa de l'Edat de Ferro.
Tel.  973 160 182 (Oficina de Turisme - Espai Cèsar Martinell)  / 973 160 008 (Ajuntament)
Web:  www.vilars.cat

Visites: dissabtes, diumenges i festius de 10 h a 14 h. La visita guiada és a les 12 h. Horari d'estiu les visites són dissabtes, diumenges i festius de 9 h a 13 h. La visita guiada és a les 11 h.  

© Consell Comarcal de les Garrigues